Bioskop Korzo

Tri godine nakon otvaranja prvog stalnog bioskopa „Apolo“ fotograf Đura Stojanović je 1913. otvorio je bioskop „Korzo“, koji je ušao u anale vojvođanske kinematografije kao objekat u kome je 1917. prvi put prikazan prvi domaći film.

Bioskop „Korzo“ je počeo sa radom u zgradi, koju je 1901. za fotografski atelje projektovao Anton Tikmajer. Objekat je izgrađen u dvorištu između ulica Zmaj Jovine i Ilije Ognjanovića, u zaleđu prve novosadske dvospratne palate „Svojina“. Podužni trakt iduženog prizemnog objekta je projektovan kao veliki jedinstveni prostor ateljea lateralno osvetljen preko staklenog krova, a dekorativno oblikovana ulazna fasada je orijentisana ka Glavnoj (danas Zmaj Jovinoj) ulici. U Arhivu Grada se čuvaju dve varijante projekta, koje se razlikuju prema rešenju ulaznog trakta.

Objekat je nakon Drugog svetskog rata nacionalizovan, a zatim korišćen kao sala za igre na sreću „Loto“. Neadekvatnom upotrebom i neodržavanjem je značajno devastiran. Danas je u privatnom posedu  i nedostupan je javnosti.